,,ZAWSZE AKTYWNI!’

Projekt Projekt ,,ZAWSZE AKTYWNI!” realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 Oś priorytetowa 11 Włączenie społeczne, Działanie 11.2 Usługi społeczne i zdrowotne, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Cel projektu: Zwiększona dostępność do usług społecznych świadczonych w społeczności lokalnej na terenie powiatu lubelskiego poprzez utrzymanie 30 miejsc w dziennym domu pomocy w Niedrzwicy Kościelnej, zapewnienie im usług opiekuńczych oraz terapii, wsparcie 14 os. niesamodzielnych poprzez świadczenie usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania i wsparcie 2 osób niepełnosprawnych poprzez świadczenie usług asystenckich przez asystenta osobistego osoby niepełnosprawnej (AOON) zamieszkałych w Gminie Niedrzwica Duża do 31 sierpnia 2023.

Grupa docelowa: Projekt skierowany jest do osób zamieszkujących na terenie powiatu lubelskiego, osób wykluczonych społecznie lub zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, które są jednocześnie osobami niesamodzielnymi w rozumieniu wytycznych, w zakresie realizowanych przedsięwzięć w obszarze włączenia społecznego i zwalczania ubóstwaz wykorzystaniem środków z EFS, które ze względu na wiek, stan zdrowia lub niepełnosprawność wymagają opieki lub wsparcia w związku z niemożnością samodzielnego wykonywania co najmniej jednej z podstawowych czynności dnia codziennego.

Wartość projektu: 3 055 904,20 zł
Dofinansowanie z UE:  2 444723,35 zł

Termin realizacji projektu: od 1 września 2021 do 31 sierpnia 2023 r.

W ramach projektu realizowane będą zadania:

– bieżące funkcjonowanie Dziennego Domu Pomocy ,,Bezpieczny Ogród’’

– realizacja usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania os. niesamodzielnej

– realizacja usług asystenckich

– bieżący monitoring usług świadczonych w ramach Dziennego Domu Pomocy ,,Bezpieczny Ogród’’
oraz usług opiekuńczych i asystenckich

Biuro Projektu:

Fundacja Europejskie Centrum Wspierania Biznesu
ul. Tatarakowa 4, 24-220 Niedrzwica Kościelna
tel. 609-949-607
e-mail: fundacjaecwb@wp.pl

Rekrutacja do projektu jest otwarta. Nabór jest ciągły.

W celu wzięcia udziału w procesie rekrutacji należy złożyć
w Biurze Projektu lub w OPS w Niedrzwicy Dużej formularz rekrutacyjny wraz  z niezbędnymi załącznikami.

Wzory dokumentów zamieszczone są w zakładce ZAŁĄCZNIKI.

KRYTERIA FORMALNE UDZIAŁU W PROJEKCIE

posiadanie statusu osoby niesamodzielnej (m.in. ocena pod względem zapotrzebowania na opiekę, ocena stanu zdrowia) – weryfikowane przez pracownika socjalnego podczas wywiadu środowiskowego,

zamieszkanie na terenie powiatu lubelskiego w przypadku ubiegania się Kandydata/-ki do pobytu w dziennym domu opieki lub zamieszkanie na terenie gminy Niedrzwica Duża,
w przypadku ubiegania się Kandydata/-tki do świadczenia usług opiekuńczych lub asystenckich w miejscu zamieszkania